top of page

Een afdruk van je telefoon-foto?

Bijgewerkt op: 24 feb. 2022

Laatst belde een lieve vriendin van mijn nichtje die haar foto's (belangrijke foto's, van een serie interviews met een aantal bekende politici) naar een grootwinkel bedrijf had gestuurd om ze voor €0,23 per foto te laten afdrukken. Ze was boos want de foto's waren slecht geworden. En onscherp! Terwijl het scherpe foto's waren - dat had ze op haar scherm gezien! Of ik als vakfotograaf er iets mee kon.


Ze stuurde me een paar voorbeelden en het was direct duidelijk. Deze foto's waren gemaakt door een amateur fotograaf, met een mobiele telefoon en ze waren bovendien niet scherp. Er viel echt niets van te maken. Ik vroeg haar of we de originele bestanden boven tafel konden krijgen want een .JPG bestand verliest bij iedere overdracht aan kwaliteit. Zeker als je foto's via Whatsapp naar elkaar stuurt, is het kwaliteitsverlies groot. Helaas waren ook de .HEIC bestanden teleurstellend van kwaliteit.


Ik kon haar helaas niet helpen. Bij mij begint een afdruk bij 13x18 cm en daar betaal je €13,50 voor. Een schappelijk bedrag als je de prachtige kwaliteit die mijn lithograaf levert in ogenschouw neemt, maar het zou de kwaliteit van deze foto's niet geweldig verbeteren.

Een vrolijke foto maar absoluut ongeschikt om af te drukken

Zoals je misschien weet, kan je bij mij de Workshop Het Geheim van Leuke Foto's volgen. In deze superleuke workshop waarin je leert betere foto's met je mobiel te maken, vertel ik altijd dat een mobiele telefoon nou eenmaal niet hetzelfde is als een fullframe DSLR-camera en dat je dus ook een andere kwaliteit moet verwachten.


Begrijp me niet verkeerd, de kwaliteit van de ingebouwde camera van onze mobiele telefoons is de laatste jaren enorm vooruit gegaan. Mijn wederhelft - die journalist is in de electronica business - test regelmatig nieuwe gadgets en heeft momenteel de nieuwe iPhone 12 Pro in gebruik. Het ding is echt wel weer beter dan mijn XS Max, heeft 3 lenzen en je kan nu niet alleen inzoomen maar ook uitzoomen naar iets wat je groothoek zou kunnen noemen. Superleuk natuurlijk en fabrikanten van mobiele telefoon laten ons ook graag geloven dat hun product het summum van awesomeness is.


Maar - ik zeg het nog maar een keer - een mobiele telefoon is niet hetzelfde als een echte camera. Je kan er foto's mee maken om te posten op je social media; om op je telefoon te bewaren en daar te bekijken; om naar je vrienden te sturen zodat zij kunnen zien op welk terras je zit, om even die bijzondere plant op te zoeken met Google afbeeldingen maar dan houdt het op.


En toch.... toch krijg ik regelmatig mensen zoals de vriendin van mijn nichtje binnen. Mensen die met foto's van hun mobiele telefoon aankomen en daar een afdruk van willen. En vaker dan je zou willen zijn dat foto's van dierbaren die zijn overleden. Een vader waar nooit een mooie foto van gemaakt is, een schoonmoeder die zichzelf nooit de moeite waard vond om een mooi portret te laten maken.


Zo kan het ook: een bijzonder portret van een markant persoon.

Doodzonde. Laat de herinneringen niet verloren gaan. Of het nou gaat om je lieve vader, je geliefde huisdieren, of om die mooie momenten die misschien nooit meer terug komen. Doe dat voor jezelf, om je te herinneren. Of beter nog: doe het voor je familie en vrienden. Om die unieke momenten voor altijd vast te houden. 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page