Tijdens deze muziekmaand wilde ik het graag hebben over concert-fotografie. Maar ik geef het toe, terwijl ik dit schrijf zitten we in een lockdown, compleet mét avondklok, dus concerten - hoe klein of knus ook - zitten er even niet in.
Dat betekent niet dat er geen concerten zijn. Muzikanten werken samen via Teams of Zoom en ook organisaties als Het Nationale Ballet hebben inmiddels hun weg gevonden in de streaming wereld en verkopen gelukkig weer tickets - nu dan voor online optredens.
Het is allemaal maar een uitdaging. Als fotograaf ben ik er zelf (nog) niet aan toe: film. Voor mij vooralsnog geen YouTube kanaal of zelfs TikToks of IG-TV.
Wat ik natuurlijk wél veelvuldig doe is schermafbeeldingen maken. Op m'n iPhone, om even iets aan iemand te kunnen appen of om even iets voor mezelf te onthouden. De kwaliteit is dan natuurlijk niet al te best, bovendien slaan veel mobiele telefoons gemaakte foto's nog steeds op in .jpg, wat betekent dat ze er zelf een sausje (lees: filter) overheen gooien. En als beroepsfotograaf maak ik natuurlijk liever zelf mijn sausjes.
Zelf gebruik ik voor betere schermafbeeldingen dus liever een fullframe DSLR camera en dan is het opeens toch wel geinig om concertfoto's te maken. Want - wie een perskaart heeft kan tijdens live concerten foto's maken maar als argeloze bezoeker mag dat vaak niet.
Die mogelijk is er nu opeens wel. Wil je een fatsoenlijke foto van een live gestreamd concert let dan op een paar zaken:
- Speel de livestream bij voorkeur af op een groot scherm. Heb je een smart TV dan kan je de uitzending meestal wel via je TV bekijken.
- Let goed op reflecties van lampen of andere huiskamer items in het scherm. Draai lampen een andere kant op of zet ze uit en verplaats zo nodig spullen in de ruimte.
- Houd je camera goed recht voor het scherm en kader het scherm zo veel mogelijk in. Gebruik je een mobiel zoom dan niet in maar loop dichter naar het scherm.
- Kies - bij een camera waarbij dat kan - voor een brandpuntsafstand van zo'n 35mm (APS-C) of 50mm (FF); dit komt het meest overeen met het menselijk oog.
- Diaframa - voor wie dat heeft - maakt niet uit;
je fotografeert immers een plat vlak.
En voila; voor je het weet heb je opeens je eigen close-up van je favoriete muzikant. Veel plezier met het concert én met de fotografie! Meer weten over concertfotografie? Laat het weten! We horen je graag.
Comentarios